Overtochten Westelijke Eilanden Schotland (GB)

Bestemmingen

Overtocht van en naar Westelijke Eilanden Schotland (GB)

Schotland heeft een geheel eigen sfeer en stijl. Evenals Wales heeft het zich niet neergelegd bij het Engelse bestuur en een geheel eigen wetstelsel opgebouwd. Onder toezicht van het Engelse gezag wordt dit gebied zelfstandig door de Schotten geleid. Schotland heeft vele specialiteiten te bieden. Om er enkele te noemen: de Laaglanden met hun natuurlijke attracties, het gebied rondom Glasgow en ten noorden van de stad twee kleine, maar druk bezochte, nationale parken.

De grote diep in het land insnijdende Lochs (waaronder Loch Ness en Loch Lomond) zijn zéér spectaculair. Naast de grilligheid van het gebergte zijn er de zonnige hellingen van het wintersportgebied Aviemore.
Hierbij moeten we ook vermelden de drie eilandengroepen die een wezenlijk deel uitmaken van dit land: de Orkneys, Shetlands en de Hebriden.

De Hebriden (Engels: Hebrides, Schots-Gaelisch: Na h-Innse Gall) vormen een uitgestrekte groep eilanden voor de westkust van Schotland met een totale oppervlakte van 7285 km². De groep bestaat uit circa 500 eilanden waarvan circa 100 bewoond worden. De grootste eilanden zijn Lewis en Skye.

De Hebriden worden onderverdeeld in twee groepen:
Binnen-Hebriden
Buiten-Hebriden
De term Westelijke Eilanden wordt vaak gebruikt als aanduiding voor de Hebriden, maar verwijst eigenlijk alleen naar de Buiten-Hebriden.
De woelige zeestraat die de Binnen- van de Buiten-Hebriden scheidt, heet de Kleine Minch; het bredere gedeelte ten noorden hiervan, waarmee Leòdhas van het Schotse vasteland wordt gescheiden, is de Minch. De meeste eilanden zijn via het vaste land te bereiken via de ferry en ook onderling zijn de meeste met elkaar verbonden met diverse ferry’s.

Op de eilanden wordt voornamelijk Schots-Gaelisch gesproken (volgens de telling van 2001 beheerste 71,6% van de bevolking deze taal). Er wordt ook naar de Buiten-Hebriden verwezen met de term Westelijke Eilanden. De algemene naam voor de Buiten-Hebriden is Na h-Eileanan an Iar (alsook wel Na h-Eileanan Siar); wanneer men het bestuurlijke raadsgebied (council area) of de raad zelf bedoelt, spreekt men voluit van respectievelijk Na h-Eileanan Siar en Comhairle nan Eilean Siar, of kortweg Eilean Siar (Westelijke Eilanden). Bij het kiesdistrict spreekt men van zowel van Eilean Siar als Na h-Eileanan an Iar; die laatste naam is de officiële naam voor het Brits parlement en de andere wordt meestal gebruikt in het Schots parlement.
De bevolking leeft er vooral van de landbouw en de visvangst en de commerciële viskwekerijen voor krabben, mosselen, zalm en forel. Toerisme vormt een bijkomende maar bescheiden industrie.
De Buiten-Hebriden staan bekend voor hun strenge zondagsrust; vele mensen op de Buiten-Hebriden zijn traditioneel gelovig en hangen, vooral op de noordelijke eilanden, de Free Church of Scotland aan. Andere kerkgenootschappen met veel aanhangers zijn de Associated Presbyterian Churches, de Free Church of Scotland (Continuing) en de Free Presbyterian Church of Scotland. In het zuiden is het katholicisme sterker vertegenwoordigd, waardoor met de zondagsrust wat flexibeler omgesprongen werd. Geregeld ontstond er daardoor controverse omtrent de vraag of men op zondag veerdiensten moest inlassen: op de zuidelijke eilanden was er namelijk een beperkte zondagsdienst, echter niet in het noorden. Op zondag 9 april 2006, ten slotte, voer voor het eerst een veerboot naar Na Hearadh, op de noordarchipel; dit veer legde in An t-Ob aan. De bewoners van Na Hearadh hadden hiertegen een petitie ingediend, maar, hoofdzakelijk op vraag van de bevolking van Uibhist a Tuath, besliste de rederij Caledonian MacBrayne uiteindelijk de dienst te voorzien. In 2009 voer ook voor de eerste keer een ferry op zondag naar Stornoway onder groot protest van de lokale bevolking. Wel zijn vrijwel alle handelszaken gesloten op zondag (met enkele uitzonderingen in Stornoway).

Het gematigd zeeklimaat van de Hebriden wordt gedomineerd door de Golf dat zorgt voor een langzame koeling. Ondanks de noordelijke ligging zijn de winters zelden koud aan de kust en de zomers zelden warm. Wind en regen zijn hier altijd dominant aanwezig. Mei is de droogste maand met ongeveer 17 regendagen per maand en december de natste met ongeveer 25 regenachtige dagen. Januari is over het algemeen de maand waar de wind het meeste opspeelt. Op de grotere eilanden in de Hooglanden heeft de Golfstroom is minder invloed. Hierdoor kunnen zowel in de zomer als in de winter na heldere dagen de nachten ijskoud zijn en kan de temperatuur onder het vriespunt uitkomen. Uiteraard heeft ook de hoogte van de bergen invloed op het klimaat de hoogste toppen hebben een Arctisch klimaat.

De munteenheid is de Pond Sterling (GBP)

Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart

Bekijk ook deze mooie overtochten van en naar Westelijke Eilanden Schotland (GB):

Maatschappijen

Waarom overtocht.nl?

Reizen is genieten. Dat begint al bij u thuis. Want Overtocht.nl biedt u alle ferry-overtochten in Europa overzichtelijk op een rijtje. Zeg maar hoe u gaat: met de auto, caravan, camper, motor, bus of te voet. Via Overtocht.nl zoekt en boekt u direct online uw ticket. Zo bent u altijd verzekerd van een ontspannen reis, tegen de beste prijs.

Bij Overtocht.nl vindt u eenvoudig en snel alle tarieven van de verschillende overtochten binnen Europa. Door het land van uw bestemming te selecteren, krijgt u een overzicht van de maatschappijen en de aangeboden routes. Vervolgens kiest u de gewenste route en vult u een aantal relevante gegevens in, waaronder de gewenste reisdata en het aantal reizigers. Op basis hiervan worden de tarieven berekend. Heeft u reeds van te voren bepaald welke route u gaat nemen, dan kun u deze stap overslaan en direct naar het prijsberekeningsysteem gaan.

Gaat u voor vroegtijdige zekerheid? De overzichtelijke prijsvergelijking, het online reserveringssysteem en het betaalgemak maken het mogelijk om snel over een ticket te beschikken.

Komt u er zelf nog niet helemaal uit, dan staan wij u graag met raad en daad terzijde. U kunt ons bellen op maandag t/m vrijdag, van 10.00 – 17.00 uur via 0900-6837862. Dan wordt u vriendelijk en in het Nederlands te woord gestaan.